BasiaKwiatkowska
Administrator
Dołączył: 10 Mar 2006
Posty: 633
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
|
Wysłany: Pią 19:07, 23 Cze 2006 Temat postu: pękające kąciki ust |
|
|
Cytat: | Proszę o radę! Od pewnego czasu pękają mi kąciki ust. Zjadłam już 2 opakowania witaminy B complex i nic. Tzn. efekty sa chwilowe, po kilku dniach zaczyna sie od nowa. Mam juz (niestety) ślad po tym czymś, coś w rodzaju blizny czy zgrubiałej i przebarwionej skóry. |
Noor
Wysłany: 07 Gru 2005 11:49 am Temat postu: Re: pękające kąciki ust
-------------------------------------------------------------------------------
Moi znajomi lekarze mówią, że na to - czyli na stomatitis angularis - pomaga ryboflavina, tj. witamina B2 (kątowe zapalenie jamy ustnej, to jedna z oznak jej niedoboru) i maść z witaminą A (miejscowo), może być też z dodatkiem cynku.
Dawkowanie wit. B2:
leczniczo 9-30 mg/dobę w 3-5 dawkach podzielonych,
"Normalne" dzienne zapotrzebowanie oblicza się na ok. 2 mg.
Działania niepożądane:
Witamina B2 powoduje ciemno-żółte zabarwienie moczu. Sporadycznie stwierdzano zmiany uczuleniowe na skórze, nudności i wymioty.
Przeciwwskazania:
Alergia na witaminę B2.
Środki ostrożności:
Nie wykazano zagrożenia dla płodu i noworodka przy stosowaniu dawek leczniczych u kobiet ciężarnych i karmiących. Ostrożnie stosować u chorych z przewlekłą niewydolnością nerek (lek wydalany z moczem).
Interakcje:
Efekt działania wit. B2 zmniejszają leki antydepresyjne, pochodne fenatiozyny, probenecid i hormonalne leki antykoncepcyjne. Tytoń i alkohol obniżają wchłanianie wit. B2. Ryboflawina aktywuje działanie pirodoksyny i kwasu nikotynowego. Witamina B2 może obniżać skuteczność leków cytotoksycznych (metotreksat).
Ostrzeżenia:
Podczas stosowania witaminy B2 mogą ulec zmianie wyniki badań laboratoryjnych: zawyżone stężenie amin katecholowych w moczu (metoda spektrofluorymetryczna - przy pomocy fluorymetru firmy Parkin elmer), urobilinogen - fałszywie dodatni wynik badań (metoda z odczynnikiem Errlicha - paradwumetylobenzaldechyd), zmienia się barwa moczu.
Witamina B2 znajduje się w drożdżach również piwnych, wątrobie, mleku, jajach oraz melasie, migdałach, pełnym ziarnie, brukselce. Nie rozkłada się w czasie gotowania, ale traci aktywność pod wpływem światła. Jej niedobór powoduje zmiany skórne (zajady, łojotok), zmiany w obrębie rogówki i jamy ustnej, światłowstręt i zahamowanie wzrostu. Utrzymuje w zdrowiu skórę, paznokcie i włosy.
_________________
Noor
Post został pochwalony 0 razy
|
|