BasiaKwiatkowska
Administrator
Dołączył: 10 Mar 2006
Posty: 633
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
|
Wysłany: Czw 22:34, 23 Mar 2006 Temat postu: olej karotenowy , macerat z marchwi w oleju |
|
|
pitipel
Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 453
Wysłany: 20 Kwi 2005 04:57 am
--------------------------------------------------------------------------------
nie ma nigdzie tego oleju, trudno.
Chcę zastąpić go zatem macerowaną w oleju marchwią. Może jakąś recpturę znacie? Jak to zrobić? wiem, ze marchew trzeba rozdrobnić i zalać olejem, później w przejrzystym naczyniu trzymać w jasnym miejscu (ile czasu?, ile marchwi? Ile oleju?) No i później ten olej sam już, bez fusów zlać do butelki z ciemnego szkła. Przecedzić? Nie przecedzać? No takie szczegóły... Kto wie?
_________________
pozdrawiam, piti
**********************
Basia
Site Admin
Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 1649
Wysłany: 20 Kwi 2005 10:26 am Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
Herbal Infused Oils
Oils made by macerating (soaking) herbs in vegetable oils are called
infused oils. These oils can be used instead of plain carrier oils
in all of your Aromatherapy preparations for the added healing
benefits the herbs provide.
Ingredients:
1 cup dried herbs
vegetable oil to cover
Coarsely grind in a blender. Place the herbs in a wide mouth jar and
add enough oil to cover. Keep in a warm place and shake daily. Your
infusion can soak for one to two weeks. By this time, the oil should
take on the color, aroma and healing properties of the herb.
To strain the oil, line a kitchen strainer with cheesecloth, muslin
or a thin flour-sack dishcloth and place the strainer over a bowl.
Put the oil/herb mixture into the strainer and let it drip for a day
or two undisturbed. Most of the oil will drain out but to get every
precious drop, gather the corners of the cloth and wring out as much
oil as possible. Compost the herbs and store your herbal oil
infusion in the refrigerator.
There are many variations on this preparation. Choose a vegetable
oil such as olive for medicinal preparations like salves, or
hazelnut or some other light oil for cosmetic applications or
massage. It is difficult to give exact measurements for each herb
because each is different in texture and volume. Make sure the herb
is well soaked with oil, plus a bit extra. To double its strength,
you can infuse your oil again by making a "double infusion". Add a
new batch of dried herb to the same oil and repeat the process.
Wg. tych infomacji ok. 120ml rozdrobnionych ziol lub w Twoim przypadku startej marchwi zalewamy olejem, tak by marchew zostalo dobrze przykryta i by jeszcze pozostala nad nia warstwa oleju. Olej wybierasz wg wlasnego uznania, te gotowe sa czesto oparte na oleju sojowym. Nalezy wybrac szeroki sloj i trzymac go w cieplym miejscu. Sloj powinien byc codziennie wytrzasany, w tym artykule mowia, ze calosc powinna stac od 1 do 2 tygodni. Po tym czasie olej powinien zostac odcedzony.
**********************
Basia
Site Admin
Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 1649
Wysłany: 20 Kwi 2005 01:36 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
Cytat: | pitipel napisał:
A czy olej brzoskwiniowy nadaje się do tego?
Ściskam |
Raczej nie.
******************
Przepisy na maceraty patrz: [link widoczny dla zalogowanych]
Kilka przepisów na domowe maceraty/ekstrakty roślinne wg. Moniki Teichman:
Wyciąg olejowy:
Do produkcji ekstraktu olejowego najlepiej nadaję się olej z ostu, sojowy, oliwa z oliwek. Na 100 g ziół przypada 1 litr oleju. Zalać dokładnie części rośliny i szczelnie zamknąć pojemnik. Pozostawić w ciepłym (nie gorącym!) miejscu na ok. 3 tygodnie. Co 2-3 dni potrząsać. Po upływie tegoz czasu odfiltrować i wlać gotowy ekstrakt/macerat do czystej buteleczki z ciemnego szkła. Trzymać w chłodnym miejscu, z dala od światła.
Wyciąg alkoholowy:
100 g ziół
1 litr 70% alkoholu
Produkcja tegoż wyciągu przebiega prawie tak samo jak przy ekstrakcie olejowym, z tą różnicą, że trzeba go przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, potrząsając co 3 dni pojemnikiem. Po ok. 3 tygodniach należy odfiltrować do ciemnej, szklanej butelki i przechowywać z dala od światła. Alkoholowy wyciąg ma przewagę nad olejowym, nie tworzy się w nim pleśń, nie rozmnażają bakterie i jest długo ważny.
Wyciąg wodny:
Ekstrakt zrobiony na wodzie nadaje się właściwie do natychmiastowego zużycia, jedynym wyjątkiem jest wyciąg robiony z płatków kwiatów. Aby otrzymać taki ekstrakt trzeba zagotowaną wodą (destylowaną) zalać zioła i pozostawić dobrze przykryte na ok. 10-12 godzin, po czym odfiltrować. Jeśli robimy wyciąg z płatków, to należy napełnić buteleczkę po same brzegi i możemy sobie pozwolić na trzymanie go w chłodnym miejscu (lodówka), nawet przez parę miesięcy, inne trzeba stosować na świeżo.
Wyciąg na alkoholu, wodzie i glikolu propylenowym:
1 część ziół
10 części płynu (mieszanina składa się z 4 części alkoholu, 4 części wody i 2 części glikolu propylenowego)
Zioła włożyć do dużego, zakręcanego słoika i zalać je mieszaniną płynów. Powinny naciągać ok. 2-3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Następnie przecedzić i odcisnąć dobrze zioła. Otrzymany ekstrakt przelać do buteleczki z ciemnego szkła i po 3-4 dniach ostrożnie odfiltrować, aby usunąć resztki osadu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|